Болести, вредители и неприятели


Добре гледаното дърво, култивирано с много грижи, е с по-голяма резистентност към болести и паразити. Трябва да калявате вашите дръвчета, да ги наблюдавате и да следите за появата на болести и неприятели.

Когато забележите, че някой лист е атакуван от вредители, веднага го отрежете. Изолирайте болното дръвче от останалите. На всеки 3 седмици дъбовете се третират срещу оидиум. За да не попадне отровата върху мъховете и почвата, покрийте саксията с найлон.

Най-добре е да си направите календар на третиранията с различни препарати. Пръскайте профилактично на всеки 15 дни, от пролетта до края на лятото или началото на есента. Понякога изсъхването на листата може да се дължи на директни слънчеви лъчи. Изгаряния на листната маса могат да се получат и при лошо дозирани инсектициди.


Ако бонсаите са разположени в градината в близост до големи дървета, следете ги за болести.


Вредители


Листни въшки (1) – третират се само с тютюнев екстракт. Можете да си набавите от магазина препарати на никотинова или пиретрумова основа.

Бели мухи (2) – ларвите на белите мухи изсмукват сокове от растението и отделят лепкава течност, по която расте черната ръждива мана. Като най-ефикасни са се наложили малките жълти плочки.

Акари (3) – малкото паякообразно смуче сокове от растението през всичките си ларвени стадии. Някои видове ги понасят по-леко и се приспособяват към тях, други не. Средствата за пръскане действат само на възрастните екземпляри.

Щитоносни въшки (4) – те също са смучещи животинки, които изсмукват сокове от растенията почти през всичките си стадии на развитие. Отстраняването им се извършва ръчно, а при по-големи нашествия с химически средства.

Псевдокциди (5) – появяват се рядко, но нападат почти всички растения. Разпознават се по белите памукоподобни налепи. Ако не се много се съберат ръчно. Използването на отрови се прилага чрез оросяващите средства.

Паразитни гъбички – появяват се при неправилно отглеждане. Появяват се като кафяви връхчета на листата, бял налеп по листата и черни върхове на леторастите. Предполагаемото им наличие налага консултация със специалист.

Гъсеници – обикновено не с а много и се крият отдолу на листата. Хранят се с тях, като оставят малки дупчици. Отстраняват се ръчно.

Земни червеи - забелязват се по следите, които оставят по повърхността на почвата. Борбата с тях се изразява с напръскване с разтвор на пиретрум.

Червени паяци - те са малки, но могат да убият бонсая. Предпочитат сухото време. Затова пръскайте често листата с вода и отстранявайте с ръка. Нападнатите листа първо посивяват, след което стават кафяви и изсъхват. Ако се налага третирайте с контактен инсектицид на базата на паратион малатион. Тези препарати са за борба с всички паяци.

Кошинили - развиват се върху дъбовете и отглежданите в оранжерии бонсаи. Отстраняват се ръчно или с бели масла.

Мравки - самите мравки не са опасни, но показват наличието на листни въшки. За това, първо напръскайте дръвчето с препарат порив листни въшки, а за да се освободите от мравките наръсете около саксията отрова за мравки.

Корояди - този вид бръмбар се храни с кората на дърветата. Присъствието им се забелязва по следите от лепкав секрет. За да се избавите от тях впръскайте със спринцовка с игла силен никотинов разтвор. Повтаряйте операцията до пълното унищожение на насекомото.


Листни въшки  Бели мухи  Акари  Щитоносни въшки  Псевдокциди

Болести


За да избегнете много то болестите по растенията поддържайте бонсаите чисти. Не ги притискайте един до друг. Третирайте ги периодично.


Краста - тази болест напада смърча. Причинява се от ларвите на малка въшка. Заразените части си отстраняват. Профилактично да се пръска с инсектицид по веднъж през пролетта и лятото, а зимата с бели масла.

Бектерии - проявяват се с петна по стъблото, клоните и листата, които постепенно се обезцветяват. Лекуват се с обикновени бактерициди.

Критогамни болести - дължат се на различни видове гъбички.

Мана - лекува се с препарати съдържащи мед – цинеб.

Оидиум - лекува се с препарати, съдържащи сяра, както и с системни фунгициди. Препоръчва се профилактично пръскане на всеки 15 дни, от пролетта до есента. Заразените екземпляри да не се пръскат с вода.


Главните фунгициди се произвеждат на базата на цинеб, манеб и каптан.

В края на зимата третирайте дръвчетата с бели масла, за да унищожите вредните мъхове и лишеи по кората и яйцата на насекомите. За намазването използвайте четка за да недокосвате иглиците. Закрийте почвата с найлон.


Прашнеста мана  Черна същинска мана