Грижи и поддържане


Раждането на един бонсай се подготвя дълго време както раждането на дете. Най-напред идва желанието да притежаваш свое дръвче, след това събирането на семената, накрая засяването и първите грижи за младото растение. Мъничкото дръвче се ражда, расте и придобива форма. Човекът поправя дефектите му, помага му да получи индивидуалност.


Дефекти за коригиране


За да се формира един бонсай, трябва да се избере дръвче с възможно най-малко дефекти. Някои неправилно развити части могат да бъдат коригирани. Понякога обаче те могат да се използуват, за да се подчертаят специфичните особености на дръвчето. Така кривото стъбло, деформирано в основата си, големият и сплескан корен на повърхността могат да имат свое неповторимо очарование. Следователно трябва да се вдъхновяваме според случая и добре да обмисляме необходимите корекции. Изкуството на бонсаите изисква да се разсъждава постоянно, преди да се действува. Все пак трябва да се знае, че не всички дефекти могат да се използуват за създаване на неповторимо дръвче.


Стъбло. Ако дръвчето има голямо и оголено стъбло, извийте надолу един клон. Присадете го към стъблото чрез копулация или направете присаждане на страничен зарез. Когато стъблото е твърде високо, но достатъчно гъвкаво, извийте го под формата на буквата s с медна тел. Така се намалява общата височина на дръвчето. Естествените изкривявания на стъблото не трябва да бъдат поправяни, напротив, трябва да се използуват и да се изявят в композицията на бонсая. Големите рани по повърхността на стъблото не могат да бъдат премахнати, но малките трябва да се отстранят. За целта остържете мястото, като премахнете изгнилите части и изравните наранената повърхност. Запълнете с овощарска замазка.


Корени. Случва се при изваждането на някое старо дърво в природата да се принудим да отсечем дебел корен. Раната може да не се затвори бързо. За да не изгние дървото, всяка година при пресаждането го повдигайте малко по-високо, като оставяте част от корена над повърхността на почвата. Оставена на въздуха, раната ще се излекува по-лесно. Почистете я и я намажете с овощарска замазка.
При други дървета, също извадени от естествената им среда, се случва да се наранят едри корени или просто някои от корените са природно уродливи. Ако при пресаждането тези видими корени ви се сторят грозни, избягвайте да ги режете. Не трябва да се реже корен с диаметър 1-2 см или 10-15 см дължина.
Ако сте принудени да запазите някой грозен корен, защото съдържа множество тънки разклонения, най-добре е да предизвикате постепенно пускането на нови корени, като засадите бонсая не в съд, а направо в градината. Необходими са две години, за да поникнат нови корени. При появата им отрязвайте старите корени при основата на стъблото. Намазвайте раната с влажна Глина. След около още три години ще получите изцяло нова коренова система. Всяка година изваждайте дървото и подрязвайте корените му според големината на съда, в който ще го пресадите.
За да получите красиви видими корени около стъблото на младо растение, отрязвайте големите корени, за да предизвикате увеличаване на броя на останалите корени.
Поддържайте влажна основата на стъблото, като го покриете с няколко сантиметра влажен торф. Най-добри резултати се постигат с японски кедри.


Клони. Листата на някои дървесни видове оредяват с възрастта. Такъв е случаят със смърча, който се оголва след около 24 години. Оголването се дължи на затрудненото дишане поради твърде големия брой клони или на липса на достатъчно светлина. При бонсаите оголването се дължи на възрастта, но най-вече на лошо отглеждане. За да се избегне оголването на клоните, те трябва да се подкъсят достатъчно, за да се предизвика растежът на спящите пъпки.
Също така огъването на клоните към оголеното стебло под формата на дъга или лък предизвиква растежа на нови пъпки. Ако в продължение на три години се въздействува върху бонсая по този начин, той ще се оформи наново. За да не нараните огънатите клони, поставете малки дървени парченца на мястото на завързването, между клона и връвта. Може да се използува и парченце бамбук, срязана на две. Проверявайте от време на време дали връзката не наранява клона.
Ако някоя клонка изсъхне, отрежете я. Мъртвият клон обаче не винаги е грозен. Ако малко се обработи, той може да се превърне в декоративен елемент. Кората на мъртвото дърво трябва да се почисти внимателно. След като премахнете кората, изтъркайте дървесината с парче стъкло. Придайте на мъртвия клон желаната форма, като изтъните краищата му с нож. В Япония дървото се третира със силен варов и серен разтвор и така му се придава оттенък на старо сребро. Дървото се маже с разтвора два пъти годишно. Тази форма на изкуствено остаряване се нарича жин.