През зимата


Заровените в градината дръвчета изискват малко грижи. Изтръсквайте снега, натрупал се по клоните, за да не се деформират или счупят под тежестта му. Поливайте малко, предимно по обед, когато времето се затопля, и никога в период на мраз. Ако растенията са оранжерия или неотопляемо помещение, проветрявайте често. Напръсквайте клоните с вода от време на време, за да ги поддържате свежи. През деня и при ясно и слънчево време изнасяйте дръвчетата навън за няколко часа. Що се отнася до тропическите видове, навлажнявайте листата им всеки ден и ги измивайте поне два пъти седмично.


Края на февруари – началото на март

Премахнете зимните защитни съоръжения. Изнесете дръвчетата на открито, ако времето позволява. Започнете подрязванията (късо подрязване на клоните, подрязване за подмладяване на старите бонсаи), както и пресаждането на растенията в други съдове. Мъховете по стъблата на дръвчетата да се третират преди набъбването на пъпките.


През пролетта


Март

Премахване на връхните пъпки, за да забавите растежа им във височина и за да умножете страничните клони. Ако времето е лошо, сложете дръвчетата на завет. Март е период на присадките. Направете първото прибавяне на тор в момента на набъбване на пъпките. Можете да започнете да натопявате цветарниците във вода.


Април

Започнете първите профилактични третирания на бонсаите.


Април – Май

Пресадете оранжерийните дървета, отглеждани в оранжерийни условия.


Май

Извършете второто торене в момента на формиране на младите листа. Към края на месеца изнесете екзотичните дървета на открито.


Май – Юни

Напръсквайте ежедневно листата на бонсаите, обикновено вечер, след натопяването на цветарниците във вода.


Юни

Пресадете тропичните бонсаи. Намалете листата на всички широколистни видове. Наторете, когато се появят новите листа. Можете да започнете първите подрязвания за оформяне на дръвчетата, както и премахването на пъпките на вече оформените бонсаи.


През лятото


Края на юни

Изнесете на открито тропичните растения. Те трябва да стоят на сянка, под навес. Така ще поемат нови сили, за да издържат следващата зима.някои тропични растения се развиват най-добре на полусянка. Продължавайте да премахвате пъпките на оформените бонсаи, за да им попречите да израстат твърде много. Така бонсаите ще запазят вече получената желана форма. През този период можете да получите резници от тропичните видове.
   Ако отсъствате от дома, заровете саксиите с дръвчетата в земята – така те ще запазват по-дълго влагата. Ангажирайте някой да ги полива и напръсква с вода ежедневно при ваше по-продължително отсъствие.


Юни – Юли

Сложете дървото на полусянка по време на най-големите горещини. Напръсквайте листата им сутрин и вечер. Не забравяйте да намокряте и местата около саксиите, за да поддържате влагата във въздуха.на всеки 15 дни третирайте профилактично дръвчетата против криптогамните болести, между които е оидиумът при дъба. Две седмици след това напръскайте дърветата против листни въшки. Преглеждайте често бонсаите за различни болести и предприемете съответното лечение, ако е необходимо.


Юни – юли – август

Продължавайте да добавяте естествени и течни торове. Почиствайте мъховете, саксиите и етажерките, на които те стоят. Летният период е най-благоприятен за фотографиране на бонсаите. За да получите по-красиви снимки, напръскайте предварително с вода листата на бонсаите. Започнете да водите дневници на вашите бонсаи, като обозначите за всеки екземпляр възрастта, размерите, прекараните болести и взетите лечебни мерки. Ако размножавате някое дръвче чрез резници, правете го в оранжерийни условия, под стъклен похлупак или просто на закрито.


През есента


Септември

Почистете мъртвите иглици на иглолистните, за да не се задушават клоните поради липса на достатъчно проветряване.
   В началото на месеца внесете тропичните бонсаи отново в жилището. Натопявайте по-рядко цветарниците във вода. Към средата на есента преустановете изцяло пръскането с вода на листната маса на растенията. Подрежете клонките, забравени при подрязванията през август. Не бива да се добавя тор повече от два пъти. Можете да започнете почистването на някои видове борове.


Октомври

Приберете екзотичните видове бонсаи, отглеждани в оранжерийни условия. Продължавайте да преглеждате внимателно листата на дърветата и при нужда ги пръскайте срещу оидиум.


Средата на октомври – началото на ноември

Трябва да пресадите дръвчетата, които цъфтят рано напролет. Почистете белия бор и смърча. Не забравяйте да заснемете красивите есенни багри на вашите бонсаи.


Ноември

Прекратете всякакво торене. Към края на месеца заровете дръвчетата в градината, за да прекарат зимата, или ги внесете в хладно, осветено и проветриво помещение.След фееричните есенни цветове листата на бонсаите изсъхват и окапват. Понякога те потъмняват и потъмняват – такъв е случаят с дъба и бука. По-добре е да отрежете дръжките им. Ако ги октавите, те ще изсъхнат и ще се втвърдят и премахването им през пролетта ще е по-трудно. Също така голям брой от иглиците на бора пожълтяват и изсъхват: те ще опадат, като боровите клони се почукат леко с малка пръчка.