Изрязване на пъпките и листата


Изрязване на пъпките

Рязането на клоните създава формата, а редовните подрязвания я подобряват и запазват. Премахването на пъпките позволява да се запази получената форма завинаги, като спира удължаването на клоните.
За да забавите развитието на клоните, премахнете връхната пъпка през март, когато тя набъбва. Това предизвиква образуването на две нови пъпки. Съответно на увеличаването на броя на пъпките намалява тяхната жизненост. Връхната пъпка на конския кестен може да се изрязва два пъти годишно - през март, когато набъбва, и в края на август. Така се стимулира развитието на странично разположените пъпки. При конския кестен това е единствената операция по пъпките и тя се прави винаги с нокът.
За да се спре изцяло развитието на младите клони, трябва да се изрежат всички пъпки, като се слезе до първото или второто листо. Най-красивите бонсаи запазват така своята форма завинаги. Пъпките на силните и бързоразвиващи се дървесни видове трябва да се изрязват още докато са млади, и то няколко пъти годишно.


Намаляване на листната маса

Прекалено богатата листна маса понякога закрива стъблото или клоните. За да се подчертае красотата на бонсаите, необходимо е на някои места да се премахват част от листата. По този начин определени части от стъблото или клоните могат да изпъкнат като централно място в композицията на бонсая. Също така се премахват всички много големи листа.
Листата на бонсая се намаляват най-вече, за да се запази съотношението между обема им и общата големина на стъблото и клоните.


Изрязване на листата.

Търсенето на хармония между големината на бонсая и на листата му изисква част от тях да се изрязват. При повечето дървета листата могат да се намаляват: бряст, клен, зелкова, кестен, бук. Намаляването се състои в изрязване на по-голямата част от всеки лист, като се оставя не повече от 1/4. След изрязването тази четвъртинка пожълтява и пада. Като се реже по средата на дръжката, може да се премахнат всички листа и да се оставят 3-4 на клон. Дръжките пожълтяват и падат от само себе си. Лично аз предпочитам този начин.
Около 3 седмаци след изрязването поникват нови листа. Те са по-красиви, по-малки и излизат по-нагъсто. В този момент можете да премахнете останалите стари листа. В никакъв случай не ги откъсвайте, а ги режете по описания начин.
Един месец преди изрязването на листата добавете малко обогатена почва. Никога не слагайте почва в момeнтa на появяването на новите листа. Не режете листата нито много рано, нито много късно. Изчаквайте пълното развитие на всеки лист, преди да го отрежете.
Вечер напръсквайте клоните с вода. Поддържайте почвата влажна, но не прекалявайте. Поставете бонсая на слънце, за да активизирате развитието на пъпките. При появата на младите листа поставете растението на полусянка, за да не прегарят. Следете за появата на листни въшки, които нападат младите листа.


За иглолистните дървета. Напролет срежете 1-2 мм от върха на игличките. Те са току-що поникнали и не са много твърди. Тази бавна и прецизна работа се извършва с малки добре подострени ножички, като всяка група иглички се заобля заради общата красота на бонсая. От друга страна, премахването на връхната пъпка напролет също води до появата на нови, по-малки иглички.


За широколистните дървета с неопадващи листа. Не режете и не премахвайте листата. Те ще намалят своите размери сами поради големия си брой или поради обедняването на почвата при старите дървета. Същото се отнася и до дъба, чиито листа стават по-малки с течение на времето.