Необходими съдове

(видове)


Изборът на съд зависи от отглеждания бонсай. Цветът, формата и височината на съда са различни за всяко дръвче. Трябва да се избере съд, който най-добре да подчертава красотата на растението. Всеки стил изисква специфични саксии или цветарници. Преди всичко трябва да се мисли за хармонията на дръвчето. Най-добре е да имате под ръка няколко различни по големина и форма съдове.


Дълбока овална купа – чудесна е за пейзажните стилове поради възможностите, които дава голямата и дълбочина.

Дълбок правоъгълен цветарник – използва се за едно само дърво със сравнително големи размери.

Кръгъл или квадратен цветарник – използва се за само дърво в стиловете с право или наклонено стъбло, а също и при всички церемониални стилове.

Плитка овална купа – подходяща е за стила „гора” и за стила „няколко ствола на едно дърво”.

Овална купа, издута по ръбовете – използва се при каскадите и полукаскадите.

Плосък, недълбок съд с кръгла или неправилна форма – подходящ за бамбуковите горички.

Осмоъгълна саксия – идеален съд за бонсаи с криви, сложни форми, за дръвче със ярки и характерни фирми.

Каменен или бетонен цветарник – подчертава красотата на едрите бонсаи във френски стил.

Други съдове – съществуват много разнообразни видове, от прости глинени саксии до особените, като каменни късове, различни черупки или парчета дърво със странна форма.


За интериора на жилището керамичните съдове, цветни или с декорации, са по-подходящи за бонсаи с хубав тъмнозелен цвят. Цъфтящите бонсаи с бели цветове изискват тъмни, дискретни цветарници.


Бонсаите, отглеждани навън, са красиви в оцветени емайлирани цветарници. Те са подходящи за цъфтящите напролет дървета, като череша и кайсия, или за да се подчертаят есенните цветове на клена. Тези цветарници обаче са много крехки – може да се напукат от първия студ. През лятото се загряват бързо, което води до засъхване на почвата. Най-добре е да се използват за отглеждане в оранжерийни условия.


Необходими инструменти

(видове)


Можете да започнете с няколко малки инструмента: градинарска ножица, медна тел, пулверизатор, сито, парчета от счупени саксии за дренаж.

За специалиста списъкът е по дълъг. Кръглите сита са по-удобни. Трябва да има 3 и 6 милиметрови. Голям избор от глинени съдове с различна форма и големина. Тънка телена мрежа, лейка за поливане, дървени клечки за разрохкване на корените различни видове тел. Ножици с късо острие за рязане на пъпките и с дълго острие за тънките клонки. Пинсета за премахване на изсъхналите листенца или плевели от мъха, малка метличка за почистване на корените при пресаждане. Различни пулверизатори. Прибори за дозиране на препаратите. Подходящ съд за лятното натопяване на саксиите. Различни видове четки за почистване на бонсаите и за различните манипулации. Клещи за рязане на клони, малки дърводелски длета за оформяне на някои от стиловете.Фотоапаратът


Благодарение на него може много лесно да се следи еволюцията на дръвчето джудже. За по-ефектни снимки, разположете бонсаите на фон с неутрален цвят. Зад бонсая със светли листа поставете сравнително тъмен екран и обратно. За да не се получават сенки, използвайте два източника на светлина. При външни снимки най-добри светлинни ефекти се получават привечер.