Мъховете


Покритата с килим от зелен мъх повърхност на цветарника подчертава красотата на бонсая. За бонсаите мъхът е това, което е подложката от кадифе за бижутерските произведения.

Мъховете трябва да се почистват редовно, за да са красиви. Премахвайте плевелите или вредните мъхове, които растат в тях, с пинсета за вежди или друга тънка щипка. Премахвайте с върха на нож и чернодробните мъхове, които могат (ако не им обръщате внимание) бързо да покрият целия цветарник и да спрат достъпа на въздух. Те обичат влажните места. Унищожавайте ги веднага щом се появят, като оставите бонсаите известно време на по-сух режим.


Най-хубавият мъх за покриване на пръстта в цветарниците е с къси власинки и с единен светлозелен цвят. Той расте по стените и е познат на ботаниците под наименованието Barbula muralis. Мъхът спомага да се задържи по-дълго влагата благодарение на големия си абсорбционен капацитет. При голяма горещина задържана та в мъха влага се изпарява и така допринася за охлаждането на листата на дръвчето.


Мъхът Barbula muralis се събира с шпатула. Ще го намерите по стари стени или по сенчестите горски пътеки, където тревата е по-рядка. Най-доброто време за събиране на мъхове е рано сутрин, когато е влажно, или през деня след дъжд - тогава мъховете са по-свежи и с по-ярък зелен цвят. Изрязвайте мъха на едри парчета заедно с малко пръст, като пъхате шпатулата под него. За да пренесете събрания мъх, поставете го върху табличка. Почистете го и го пресадете веднага, за да не изсъхне.


Мъхът се засажда по следния начин. При пресаждането на бонсая не напълвайте догоре саксията с приготвената почвена смеска. Оставете достатъчно място на повърхността и, за да засадите мъх. Разронете почвата с малка остра пръчица. Долепете отделните парчета мъх едно до друго. Изрежете с шпатулата малки парченца мъх, с които да попълните празнините около стъблото. След като подредите добре мъха, притиснете го силно с длан към почвата. Напръскайте вода с пулверизатор. В продължение на 15 дни пръскайте обилно с вода, за да поддържате много влага в мъха, а след това поливайте нормално дръвчета.