Торене , субстрати и поливане
Методи на Валтер Пал


/превод и редакция на Д.Д./


Бях помолен да напиша (статия) за "торене на иглолистни дървета”. Така че аз седнах и ето какво се получи . Ако се даде кратък отговор на въпроса: "Как се торят иглолистни дървета?", това може да доведе до сериозни недоразумения и лоши последици.


Почвата, поливането и торенето не може да се разглеждат отделно. Трите неща са свързани и процеса става доста сложен. Независимо дали са широколистни дървета, иглолистни, млади, стари или наскоро преместени в саксия, вариантите са много в една бонсай градина. Възможно ли е да има ясен отговор?


Ами, да. Но човек трябва да чете много внимателно и след това да направи всичко необходимо. Не е възможно да се избере едно от трите, и да игнорирате останалите. Вие не може да торите според моите методи и да не се притеснявате какъв субстрат използвате или какъв е вашият режим на поливане.


Първо, аз реших да игнорирам всичко, което е написано в повечето Бонсай литература по темата. С развитието на технологиите ние имаме достъп до нови и по-ефективни методи и продукти, начина по който се грижим за нашите дървета, е преминал отвъд границите на традиционното. Много от нас все още не са осъзнали, че от известно време насам, ние живеем в един нов и модерен свят. Дори ако е постигнат успех със старите методи, то това може да бъде опасно или смъртоносно, ако се използва в комбинация със съвременните субстрати и практики.


Субстрати. Добрият материал подходящ за субстрат трябва:
- да бъде със сравнително еднакъв размер на частиците но да не са фини частици;
- да има способността да абсорбира вода и я отдели обратно;
- не трябва да се разлага лесно;
- да бъде възможно най-лек, когато изсъхне;
- за предпочитане да е евтин и трябва да има приятен естетически външен вид.


Това може да бъде: лава, пемза, печени глинести почви, зеолит, кокосови парчета, парчета кора, стиропорени топчета и други, които можете сами да намерите, ако сте разбрали принципа.


Акадамата е под въпрос като добра основа, тъй като неизбежно се разлага, особено когато е изложена на зимния студ. А това води до образуването на неблагоприятна / смъртоносна / почва, тъй като се блокира потока на водата и въздуха в нея. Това най-вече важи за дървета, които са рядко пресаждани, като иглолистните или стари бонсай.


Субстрати, които не са полезни: почва, компост, камъни, пясък, др. Дърветата растат в пясък и пръст за цветя, но това не е оптимална среда за най-подходящото им развитие.


Всички субстрати могат да бъдат смесвани по ваш вкус и почти няма да има никаква разлика. Те също могат да бъдат преработени и използвани отново, но трябва задължително да се пресеят и доколкото е възможно да се изчистят всички ненужни отпадъци.


Няма такова нещо като "идеален Бонсай субстрат”. Съществуват хиляди вида идеални субстрати. Вярвам, че е без значение каквото и да използвате, и в какви комбинации, стига да е съвременен субстрат.


Тъй като в съвременните субстрати няма или почти няма почва, в тях има много малко живот. Те изсъхват лесно и някои от тях трябва да се поливат по няколко пъти на ден, когато е горещо, особено ако сте използвали неорганични съставки. Затова аз добавям груб торф, в допълнение към споменатите по-горе субстрати. Това е вид торф, събран в блатата е в естествения си груб вид. Уверете се, че не използвате много малки частици торф/торфен мъх, дори и ако на опаковката пише "без фини частици" тъй като те и без друго са твърде малки. Ако не можете да намерите подходящия тип торф, използвайте малки парченца кора без частици прах, или нарязани кокосови влакна. Тези органични компоненти би трябвало да са 15-20% от общия обем, малко по-малко при иглолистни дървета, маслини и подобни, и малко повече при по-малките дръвчета и азалиите.


Тези органични съставки са подходящи за поддържане на по-висока влажност на субстрата и за подпомагане колонизацията на полезните микроорганизми в почвата. Проучвания също сочат, че торфеният мъх има растителни хормони, които са полезни за дървета. Това са органични съставки, които обикновено не се съдържат в субстрата за бонсай, разлагането на които отнема около пет години и това трябва да се има в предвид, когато планираме графиците си за пресаждане. Органичните съставки също трябва да бъдат пресявани от рециклирания субстрат.


Поливане. Аз имам схема за поливане, която работи от края на март до средата на октомври всеки ден, независимо от това дали дървета изглеждат сухи или не. Само когато вали силно/проливно аз ще се въздържа от поливане на дърветата. Когато е горещо или ветровито, или комбинация от двете, аз поливам два, дори три пъти на ден. Много малките дръвчета трябва да се поливат два пъти дневно. Всички дървета се поливат еднакво. Не са необходими индивидуални навици за поливане, когато всички дървета имат добър дренаж на субстрата. Също не е необходимо внимателно да обучавате приятелите си как да поливат дървета, когато вас ви няма. Всеки може да полива дърветата, стига да се поливат обилно. Няма значение какъв вид вода се използва. Чешмяната вода може да се използва за всички растения, дори и да е твърда. В моята градина имам една от най-твърдите води в Европа (23 ° DH). Използвам тази вода за всичко, включително и азалии. Аз поливам с градински маркуч, с обилна струя. Аз не поливам отделни дървета, а райони, точно както Вие бихте поливали градината си с напоителна система.


Когато поливате по този начин го правете агресивно, а именно цялото дърво да е обилно намокрено от горе до долу. Всекидневното мокрене на короната е благоприятно за дървото, а водата трябва да изтича през дупките за отводняване.


С модерните субстрати преполиване е почти невъзможно. Можете да поливате с часове и цялата излишна вода просто да изтече през саксията, но ако е използван правилния субстрат. Но пък може и да бъдат недостатъчно поляти. В такива случаи много бонсай умират, защото са засадени в съвременен субстрат, но се напояват според старите методи.


Торене. С модерните субстрати и агресивното поливане, подхранването вече не е тайна. Всякакви торове които се предлагат за обикновените растения могат да бъдат използвани, независимо дали те са органични или химически. Торовете трябва да съдържат много азот.

Аз използвам главно течни торове които купувам от нашия пазар. Използвайте универсален тор, който е подходящ за всички растения. Като допълнение купувам няколко дузини гранулиран тор в кутии, който съдържа химически и някои органични съставки. Два пъти в годината, в началото на май и в края на август, аз хвърлям шепа сушена пилешка тор на дърветата. Аз го купувам в големи торби, което не излиза никак скъпо. За всички мои дървета, включително световно известните, аз използвам една и съща тор.


Колко? В пъти повече, отколкото си мислите! Аз торя 20-60 пъти повече от средните норми. От началото на април до средата на октомври, на всеки десет дни всичко се наторява с течен тор, като се използва 3 до 4 пъти препоръчителната доза. Всички дървета се наторяват еднакво, независимо дали широколистни, иглолистни дървета, малки, големи, пресадени и други. Това е период от около 200 дни, в който дърветата се наторяват.


Азиатския тор „Торта” е добър, но непознат и излишен в нашата култура. Ние не ядем пържола с клечки и не трябва да наторяваме растенията с торта. Но това няма да навреди ако настоявате да го използвате - те просто са непривлекателни на външен вид. „Biogold” е произведен да се използва със съвременни субстрати като акадама, и работи добре. Ако го дадете на мен, аз ще го разчупя на малки частици, които след това ще разхвърлям на повърхността на субстрата в саксията. След едно поливане тази тор не се вижда.


Почти е невъзможно натрупването на твърде много соли в субстрата, при едно агресивно поливане всеки ден. Дори и азалиите, нямат нищо против начина ми на отглеждане. Те виреят много добре с много твърда вода, обикновено печени почви и торф в субстрата, и агресивно хранене като всички останали дървета.

Преди около десет години метода "super feeding" е обявен и малко по-късно забравен. Използването му не е дало очакваните резултати и много дървета пострадали и дори загинали. Е, това което аз правя казва Валтер Пал е подобно, само че аз наблягам на агресивно поливане успоредно с агресивно хранене при използването на съвременни субстрати. Аз също така не превръщам отглеждането на дървета в наука и за това ви казвам да купувате каквото се продава в градинските центрове или селскостопански магазини.


Тази хранителна схема е за дървета в развитие. Не забравяйте, че 99,8% от всички бонсай са „в развитие". Ако се случи да има такъв бонсай, който не би трябвало да се развива повече, то значително намалите наторяването. Така го оставяте да гладува нарочно. Тогава ще остане по-малък и ще има по-малки листа и игли. Така вашия бонсай ще изглежда добре за изложби, но рискувате дървото да залинее, ако продължите да правите това прекалено дълго време. След няколко години, Вие трябва отново да го захранвате агресивно за да се възстанови.


В обобщение можем да кажем: Използвайте трите метода или нито един от тях! Нямате друг избор. Ако изберете само един метод и да се откаже от другите – всичко ще приключи с бедствие. Тези, които прилагат "super feeding", използвайки старомодна почва и не поливат достатъчно, ще убият дърветата. Тези, които съчетават съвременни субстрати, агресивно поливане и старомодно наторяване, ще имат много слаби, а в края, мъртви дървета.


Така, че въпроса: "Как да се хранят иглолистните?"
Получава отговор: "Както всички други дървета, но трябва да знаете цялата тази история."


Ясно е, че мнозина няма да повярват на това. "Този, който лекува е прав", се казва в хуманната медицина. В градинарството „този, който има най-здравите дървета в дългосрочен план", е прав. Елате да видите моята градина или разгледайте моята галерия, те говорят сами за себе си.


Всичко това не е открито или измислено от мен. Аз само се учих от съвременните професионални градинари. Те са се занимавали с това в продължение на десетилетия и имат голям успех. Аз просто адаптирах съвременното градинарство за бонсай. Само в света на бонсаите това изглежда революционно.