Бонсай Изложение България 2011


   Уважаеми, дами и господа, колеги


   „Бонсай Клуб България” съвместно с фирма „Хоум Гарден ТТ” ЕООД организират на 30.04.2011г. и 01.05.2011г. ( събота и неделя ) от 10:00 до 16:00 часа традиционното вече „Бонсай Изложение България 2011”. Събитието ще се проведе в градинския център на фирма „Хоум Гарден” в гр.София , кв. Овча Купел, ул Маестро Кънев № 72.


Изложението ще включва:


1. Бонсай изложба – от личните колекции на членовете на клуба.
2. Бонсай базар – на който ще се продават бонсаи, пребонсаи, съдове, субстрати, инструменти и други помагала за бонсай.
3. Бонсаи демонстрация – на която членовете на клуба ще демонстрират и консултират гостите как се работи, поддържа и отглежда бонсай.


Изложението ще премине при следния график:


Първи ден – 30,04,2011г.- събота


10,00 до 10,30 часа – откриване на изложението - свободен достъп


10,00 до 15,30 часа – бонсай изложба - свободен достъп


10,00 до 15,30 часа – бонсай базар - свободен достъп


12,00 до 15,30 часа – бонсай демонстрация - свободен достъп


15,30 до 17,00 часа – определяне на фаворитите - само за членове на клуба


19,00 до 22,00 часа – тържествена вечеря - самоза членове на клуба


Втори ден – 01,05,2011г.- неделя


10,00 до 11,00 часа – обявяване на фаворитите - свободен достъп


10,00 до 15,30 часа – бонсай изложба - свободен достъп


10,00 до 15,30 часа – бонсай базар - свободен достъп


12,00 до 15,30 часа – бонсай демонстрация - свободен достъп


15,30 до 16,00 часа – закриване на изложението - свободен достъп


16,00 до 17,00 часа – сбирка на клуба - само за членове на клуба


19,00 до 22,00 часа – тържествена вечеря - само за членове на клуба


Конкурсът на „Бонсай Изложение България 2011” ще се проведе в станалите вече популярни три категории бонсаи до 25см, до 40см, и над 40см. Фаворитите ще се излъчат от присъстващите членове на „Бонсай Клуб България”. От класираните бонсаи – фаворити в трите категории ще се излъчи – Бонсай на „Бонсай Изложение България 2011”.


Успоредно с това ще се проведе номинация за бонсай фаворит на публиката.


За медиите, интервюта с учасници в изложението и други ще се дават от (11.00 до 12,00 часа и в двата дена).


Ще се радваме да Ви видим и взаимно да се насладим и превърнем „Бонсай Изложение България 2011” в празник на прекрасното изкуство – БОНСАЙ.Бонсай демонстрация във Варна


   Бонсай Клуб-България организира третата си за тази година демонстрация на живо по оформяне на бонсай дръвчета, като за целта покани да гостува в морската ни столица Варна най-известният в Европа бонсай майстор Валтер Пал.


     По програма той пристигна в петък 18 септември на летище „Варна“ и се запозна с членовете на клуба.По време на работна вечеря в продължение на час и половина Господин Пал запозна клубните членове накратко с историята на своя живот и как се е зародила страстта му към бонсай изкуството и отговори на зададените въпроси, вълнуващи всички присъстващи.     На следващата сутрин проведе презентация и лекция по оформянето на различни видове дървета. Като следобяд членовете на клуба имаха възможност да получат критики и напътствия към своите бонсаи, които бяха изложили в градински център „АЛД Паркове и градини“.


     

     В неделния ден бе организирана отворена демонстрация на сцена „Раковина“ в Морската градина. Членовете на клуба, събрани от цяла България, под ръководството на г-н Пал и удивените погледи на публиката оформиха своите миниатюрни шедьоври. Бонсай-майсторът даваше инструкции и препоръки към работещите по оформянето на дръвчетата като същевременно отговаряше на зададените професионални или по-аматьорски въпроси от разнородната публика.


     

     Към демонстрацията бе проявен и голям медиен интерес още от сутринта, след старта на демонстрацията. Присъстващите на събитието журналисти и оператори бяха особено впечатлени когато Валтер Пал сам оформи дръвче за рекордно кратко време- около 30 минути.


     В края на демонстрацията на Г-н Пал бе приет символично за член на Клуба и му бе връчена членска карта на Бонсай Клуб-България , а той самият сподели, че е доволен от топлото посрещане и пак би ни гостувал.     Бонсай Клуб България благодари за съдействието и помощта на Модус Хотел, Градински център Мавроматис /Гърция/, АЛД Паркове и Градини ЕООД, Градински център и разсадник Хоум Гардън, Градински център Ерика, Флоримекс България ООД, Агенция за сигурност Телепол ЕООД, официален вносител и борса за цветя „Белфльор” и др.


Бонсай демонстрация на Валтер Пал във Варна


   На 20 септември по покана на Бонсай Клуб България и неговия регионален представител Мартин Аргиров, във Варна ще гостува световно известният специалист и демонстратор на бонсай изкуството Валтер Пал.


     Бонсай Клуб България кани всички медии, граждани и гости на Варна да присъстват на изключителното представяне на г-н Пал – световно известен немски демонстратор и специалист в областта на бонсай изкуството, печелил множество награди със своята колекция, участвал на десетки форуми, семинари, конференции по целия свят, член на Европейската Бонсай Асоциация, на Международната Бонсай Асоциация и др.


     От 10 часа на 20 септември, неделя, на сцена „Раковина” в Морската градина ще започне уъркшоп с избрани участници от Бонсай Клуб България, който по-късно ще продължи със специална демонстрация на г-н Валтер Пал.


     Целта на събитието е това изкуство да стане обществено известно, като идеята пада върху културното развитие на обществото и обогатяване на неговите ценности. Осъзнавайки нуждата от повече гласност у нас на това красиво древно източноазиатско изкуство, носещо вътрешна хармония и спокоен уравновесен начин на живот, организаторите биха искали да покажат на зрителите и минувачите същинската връзка между човека и заобикалящата го природа.


     Бонсай Клуб България благодари за съдействието и помощта на Модус Хотел, Градински център Мавроматис /Гърция/, АЛД Паркове и Градини ЕООД, Градински център и разсадник Хоум Гардън, Градински център Ерика, Флоримекс България ООД, Агенция за сигурност Телепол ЕООД, официален вносител и борса за цветя „Белфльор” и др.


Бонсай демонстрация в Монтана


   На 08.06.2009 г. Бонсай клуб – България участва в честванията по случай празника на град Монтана – Свети Дух, с демонстрация организирана от членовете на клуба от този регион Димитър Гоцак и Димитър Димитров. Монтанчани проявиха голям интерес към това древно японско изкуство и се тълпяха пред шатрата очаквайки с нетърпение да започне шоуто.


     Поканен да покаже уменията си беше председателят на клуба Петър Светославов, който впечатли публиката с майсторството си по армиране и подрязване и изчерпателните отговори на въпросите, които му задаваха любознателните посетители.


     За по-малко от 2 часа в сръчните ръце на г-н Светославов едно неугледно на вид дръвче се превърна в красив бонсай и се сдоби с нов собственик, на когото майсторът даде безценни съвети за отглеждането му.


     Последваха още две демонстрации на членовете на клуба Свилен Добрев и Росица Вълкова, които си организираха импровизирано съревнование в оформянето на малки приказни дръвчета. Публиката наблюдаваше в захлас и пропусна да излъчи победител. Членовете на клуба бяха направили малка изложба, за да могат посетителите да се насладят на красотата и достолепието излъчващи се от миниатюрните джуджета в саксии. Това е второто значимо събитие за тази година след демонстрацията на Герхард Фордервюлбеке по случай първата годишнина на клуба.

Бонсай Демонстрация с Герхард Фордервюлбеке


   Бонсай Клуб - България представи на 12 април 2009г. бонсай демонстрация със специален гост Герхард Фордервюлбеке. Събитието се проведе в градински център Хоумгардън, и бе организирано по повод една година от учредяването на клуба.


     Герхард Фордервюлбеке е президент на Бонсай Клуб Германия в периода от нач. на 2002 до нач. на 2006 год., член е на ЕВА – Европейската Бонсай Асоциация, член на Бонсай Клуб Алцтал. Участвал със свои бонсаи и печелил награди на много изложения организирани ежегодно в Германия в различни градове. Провеждал е стотици демонстрации на различни изложения, провежда семинари и курсове за оформяне на бонсаи.