Време за пресаждане


Най-добрият сезон е ранната пролет, когато се появяват първите пъпки. Можете да пресаждате и в началото на есента - през октомври. Ако пресаждате бонсая по време на пролетния цъфтеж, премахвайте увехналите цветове, които излишно смучат сокове и изтощават дръвчето.

Никога не пресаждайте дръвче през зимата или през лятото освен при неволно счупване на саксията. В този случай дръвчето се слага в нов съд със същите размери, без да се докосва пръстта, полепнала по корените. Предвиждайте винаги една-две саксии за смяна с размерите на тези, в които са засадени бонсаите. Ако се пресажда в неудобен сезон, дръвчето се полива и се слага на сянка.


Ако дръвчето се засади в неподходяща почва, може да се разболее и да залинее. За да го спасите, пресадете го, дори през лятото, но отрежете по-голяма част от листата му и го дръжте на сянка.


Когато някое борче се нуждае от спешно пресаждане през лятото, премахнете всички млади, светлозелени иглици, като оставите само старите, големи иглици с тъмнозелен цвят. Трябва да се подчертае, че лятното пресаждане се смята винаги за изключение и към него се прибягва само в краен случай, за спасяване на някое дръвче.


Времето за пресаждане варира според видовете растения, както следва:

- Веднага след цъфтежа - за дърветата, които цъфтят преди появата на младите листа: слива, кайсия.

- В края на февруари и началото на март - за дърветата, които разпукват пъпките рано: черешата и ябълката се пресаждат задължително преди набъбването на пъпките.

- В началото на март - за лиственицата.

- В средата на март до началото на април - за всички останали иглолистни.

- През март и април - за дърветата с опадващи листа.

- В края на април - за бонсаите, отглеждани в оранжерия или в неотопляем парник: палми, портокалови и други цитрусови дръвчета, бамбук, нар, маслина, миртово дърво, араукария.

- В края на април и началото на май - за екзотичните и тропичните дървета: Аnnоnа squarosa, Ficus retusa, Polyscias fructicosa, Schefflеrа, Serissa.

- октомври е най-подходящ за пресаждане на японската дюля и дърветата с ранен цъфтеж.