Нар / Granatum
Отглеждан като бонсаи от 1995г. Посаден от семена. Височина 80 см.
Подложен на същите изпитания както дребнолистния бряст, но може би малко по взискателен през зимата. Много бърза да расте през пролета и лятото, но упорито отказва да цъфти и завързва плад. Цъфнал е само през 2006 и 2007 с по 2-3 бързо опадащи цвята. Оформен в стил Чокан /Chokkan/.


Царство: Растения - Plantae
Тип: Покритосеменни - Magnoliophyta
Клас: Двусемеделни - Magnoliopsida
Подклас: Rosidae
Разред: Myrtales
Семейство: Нарови - Lythraceae
Род: Punica
Вид: Нар - Granatum


Нарът е вид широколистно дърво или храст от род Punica.

Растението е сухолюбиво и идва от Иран и централна Азия, до Хималаите. На много от тези места то се отглежда специално за ядливият си плод.

Дървото расте до около 8 метра, но рядко стига до толкова. Там където се е засадило само, без човешки грижи, често става храст или ниско дръвче.

Листата му са малки, продълговати и тесни. 3-7 см дълги и 2 см широки. Цветът му е оранжево-червен, едър с пет листа (понякога повече при култивираните растения).

Плодът е сферичен, голям колкото портокал или грейпфрут, с жълта до червеникава кора. Под кожата, месото е жълтеникаво. Във вътрешността се съхраняват десетки розови, червени, или винени сочни зърна, които представляват семената на нара. Целите зърна са ядливи; на вкус сладки или леко кисели.

Нарът вирее в сухи райони и не обича влага, тъй като в такава почва лесно бива нападан от гъбични заболявания. Понася слана до около -10°C. Листата му опадват и са прости, събрани в снопчета, но цветовете му са едри, скрити в пазвите на листата, яркочервени, с многобройни тичинки в дълги прашници.