Гинко билоба / Ginkgo biloba
Вкоренен резник. Взето от разсадник през късната есен на 2009г.


Царство: Растения - Plantae
Тип: Ginkgophyta
Клас: Ginkgoopsida
Разред: Ginkgoales
Семейство: Гинкови - Ginkgoaceae
Род: Ginkgo
Вид: Гинко - G. biloba


Гинко (Ginkgo biloba) е семенно растение. В продължение на векове се смята, че е изчезнал в дивата природа. Гинко е средно голямо широколистно дърво, високо до 20-35 m. То често има остра корона и дълги неподредени клони.

Корените са дълбоки и дървото е устойчиво на вятър и сняг.

Образува голямо количество скъсени клонки, по които розетковидно се нарежат листата. По удължените клонки листата са единично разположени. Те са с много характерна ветриловидна форма, обикновено врязани на върха и оттам идва епитетът "biloba", т.е. "двуделен".

Гингото има необичайно висока репродуктивност. Семената узряват много преди настъпването на есента. През есента листата стават ярко жълти, след което падат, понякога само за 1 до 15 дни. Гинко е двудомно растение, което означава, че на един индивид има репродуктивни органи само от единия пол, така, че индивидът може да бъде или женски, или мъжки. Съчетанието от устойчивост на болести и неподатлива на насекомите дървесина правят гинко много дълголетни, като за някои екземпляри се твърди, че са на повече от 2500 години.