Поливане


Различните видове дървета изискват различна влага. Като общо правило при бонсаите е редовното и нормално подържане влажността на почвата. Те отделят много влага която се изпарява. Влияние при поливането оказва както сезона, така и предпочитания начин.

Съставът на водата оказва голямо влияние върху здравето на растенията.

Дъждовната вода се понася много добре от повечето растения. Дъждовната вода се събира след като дъжда е валял известно време и е отнесъл вредните във въздуха вещества. Недостатък при поливането само със дъждовна вода е необходимостта от допълнителното подхранване със калций.

Чешмяната вода е различна в различните райони. Язовирната вода е мека, а крайбрежната съдържа много калций и соли. Растенията които се нуждаят от кисела почва, не трябва да се поливат с твърда – варовита чешмяна вода.

Използването само на дестилирана вода, поради ниската буферна способност рН-стойността на субстрата може силно и бързо на се промени. Изворната вода обикновено е с високо съдържание на соли и трябва да се внимава с нея.

Най-подходяща остава дъждовната вода която може периодично да се комбинира с чешмяна. При поливане само с чешмяна вода налага подмяната на 2/3 от почвата веднъж годишно. Препоръчва се чешмяната вода да се оставя да престои едно денонощие.

Напояването може да се извършва по два начина. При нормалното поливане има опасност от натрупване в почвата на разтворените във водата соли. При него няма опасност от задържане на вода, но трябва да се извършва често и равномерно.

Друг метод е потапянето във вода. Тук опасността от натрупване на соли е минимална, но се оттичат и хранителните вещества и се налага по често наторяване. Недостатък е, че растението остава много мокро, и се изисква допълнителна работа. За разлика от поливането растението остава по-продължително мокро.

Комбинирането на двата метода съчетава техните предимства.


Според сезона трябва да се имат предвид следните неща:


През зимата се полива веднъж на 1-2 седмици, сутрин към 10 часа. Не поливайте никога при минусови температури. Иглолистните дървета изискват повече вода от обезлистените широколистни. Стайните бонсаи се поливат редовно, за да се компенсира изпаряването в следствие от отоплението в дома.


През пролетта температурата се повишава и съответно нуждата от вода също. Със затоплянето на въздуха започнете с къпане чрез пулверизиране на короната. По време на цъфтеж, не мокрете цветовете. Ако по това време пресадите дръвчето, поливайте пестеливо. Стайните бонсаи се поливат редовно според температурата в помещението.


През лятото поливайте сутрин и вечер. Миниатюрните форми изискват още едно поливане на обяд. В особено горещо време потопете във вода цялата саксия и я дръжте докато спрат да излизат мехурчета на повърхността. Чрез честото прилагане на тази процедура обаче, много бързо отмива хранителните вещества от почвата, за това се прилага рядко и най-вече при забравени растения с напълно изсъхнала пръст. През летният сезон широколистните бонсаи изискват по-голямо количество вода. Всекидневно сутрин и вечер, пулверизирайте короната и стъблото. Стайните бонсаи се поливат 2-3 пъти седмично и също се пулверизират.


През есента поливането се намалява. И стайните и бонсаите на открито се поливат пестеливо. Външните растения трябва да се пазят от проливни дъждове.


Тъй като дърветата поемат с корените си и кислород, излишната вода трябва да може да се оттича добре. Отворите на дъното не трябва да се запушват. Продължителното задържане на вода води до задушаване на фините коренови връхчета и загиване на цялата коренова система. Ако се установи, че връхчетата на корените са бели и туфата мирише на спарено, трябва да се извърши пресаждане дори и при неподходящ сезон. Пресаденото растение не се тори до преболедуването.


Напръскването с вода допълва поливането и потапянето. Състои се в намокряне на листата и мястото около цветарниците за да се увеличи въздушната влага.