Пресаждане


Редовното пресаждане е необходимо, за да се осигури храненето на дървото и достъпът на кислород до корените. Предотвратява се и сбиването на почвата, което води до постепенна атрофия на корените.

Пресаждането се прави периодично, както следва:


- Всяка година за дърветата с бърз растеж (върби), за младите дървета и миниатюрите.


- На всеки две години за широколистните и за цъфтящите и плодните дървета.


- На всеки две или три години за иглолистните дървета.


Като общо правило е по-добре да се пресажда по-често! Това позволява да се премахват излишните корени, които пречат за доброто отвеждане на водата от почвата.


Първоначално засаждане в саксия.

Прави се, когато младото растение е достатъчно силно, обикновено когато има 4 листа. Големината на саксията трябва да е пропорционална на големината на растението. Преди всичко трябва да натопите саксията във вода, така че да се напои добре. Осигурете добър дренаж, като поставите на дъното парче от счупена саксия (издутата част да е обърната надолу, към дупката за оттичане на водата).

Дръжте дръвчето с лявата ръка. Намалете леко дължината на корените му. Напълнете саксията с избраната и предварително смесена почва. Засадете дървото в центъра на саксията. Натиснете леко почвата, за да попълните празнините между корените и около стените на съда. След това полейте растението. Пресаждане в нова саксия се налага, когато растението се почувствува натясно в старата.


Пресаждане в друга саксия

Най-напред проверете влагата: почвата не трябва да е нито много влажна, нито много суха. В първия случай изчакайте няколко дни пръстта да изсъхне, а във втория натопете саксията във вода.


Вземете нож с дълго и тънко острие. Забодете острието в пръстта и го прекарайте около стените на саксията, така че добре да отделите пръстта.


Обърнете саксията, като придържате дръвчето с лявата ръка. Почукайте леко с дясната ръка по дъното на саксията, за да се отлепи пръстта. В случай на голямо съпротивление ударете внимателно ръбовете на съда в края на маса. Дръвчета ще се отдели постепенно и пръстта ще се покаже, оплетена в корени.


Обърнете саксията, като придържате дръвчето с лявата ръка. Почукайте леко с дясната ръка по дъното на саксията, за да се отлепи пръстта. В случай на голямо съпротивление ударете внимателно ръбовете на съда в края на маса. Дръвчета ще се отдели постепенно и пръстта ще се покаже, оплетена в корени.


Разровете пръстта на повърхността на саксията с малка остра пръчица и открийте около 1 см от стъблото. За да премахнете цялата пръст от корените, хванете здраво пръчицата, забодете я под стъблото и я раздвижете отгоре надолу. Добре е за тази операция да имате приготвени няколко пръчици с различен диаметър.


Правилно е да намалите около 1/4 от обема на кореновата система. Отрязвайте лошо оформените корени, корените, които са твърде нагъсто, и тези, които са се повредили при изваждането на буцата пръст. Избягвайте да режете видимите на повърхността корени. Ако обаче това се налага, направете наклонен срез, който след това се вижда по-малко. Странично разположените корени се намаляват на около 1/3 от дължината им. Избягвайте да режете дебели корени: по-добре е корените да се отрязват, докато са млади.


Ако използувате пресаждането, за да подрежете листата и клоните на бонсая, можете да намалите повече от обема на кореновата система. Стремете се да постигнете равни пропорции на корените и клоните. След такова голямо подрязване можете да пресадите дръвчета в съд, по-малък от предишния.


Изберете вида на цветарника в зависимост от бонсая. Гледжосаните съдове са по-топли и в тях пръстта изсъхва по-бързо. Същото се отнася и за саксиите с кръгла форма. Измийте добре избрания съд. Проверете дали дренажът функционира добре: ако дупката за оттичане на водата не е достатъчно голяма, пробийте допълнителни дупки. За целта е необходима обикновена бормашина, използувана за пробиване на бетон (достатъчна е бургия с диаметър 10мм). Ако цветарниците са с правоъгълни размери, необходимо е да се пробият дупки на всеки 8см. За фаянсовите цветарници използувайте специални бургии за фаянс. Преди да пробиете дупка, сложете мека подложка под саксията или цветарника, за да не се счупи от вибрациите.


Преди пресаждането наредете един слой парчета от счупени саксии на дъното на цветарника, за да осигурите добро отводняване на почвата. Избирайте по-големи парчета, които да покриват дупките за оттичане на водата. За плитките цветарници използувайте ситна телена мрежа Вместо парчета от саксии. Потърсете достатъчно тънка мрежа, която да се реже лесно с ножици. Нарежете мрежата на малки квадратчета, които добре да покриват дупките за оттичане на водата.


Върху този първи пласт посипете тънък слой пясък. Използувайте само едър пясък (който остава след пресяване в тримилиметрово сито).


Върху пясъка поставете един слой почва (от предварително приготвените почвени смески). Забодете тук-там по един железен гвоздей и малко парченце медна тел - така ще осигурите минерални вещества, важни за здравето на бонсая.


Поръсете корените на дръвчета със стрита на прах разложена листна маса от папрат. Поставете бонсая в центъра на цветарника, ако той е кръгъл, квадратен или многоъгълен. Ако цветарникът е с правоъгълна или овална форма, засадете дръвчета ексцентрична, близо до един от краищата на цветарника. Ако дръвчета е с наклонено стъбло или има стърчащ голям клон, засадете го в края на цветарника, така че да бъде наклонено към центъра му. По принцип трябва да търсите най-естественото положение на бонсая.


Попълнете празнините около корените с пръст от приготвената почвената смеска. Не заравяйте дръвчета много дълбоко, ако искате да получите по-късно бонсай с видими корени. За целта поставете кореновата шийка малко по-високо от ръбовете на цветарника. Ще се получи малко хълмче в центъра на саксията. След това изровете пръстта от хълмчето с тънка остра пръчица, така че да останат само корените. Ако не се показват достатъчно, при следващото пресаждане засадете дръвчета малко по-високо.
След като засадите дръвчета, утъпкайте леко пръстта около него. Ако се налага, трамбовайте леко с пръчица около корените, за да слезе пръстта надолу. Вашият бонсай е вече пресаден.


Може да допълните саксията или цветарника с бял пясък или пръст. Леко утъпкайте повърхността с ръка или с малка шпатула. За фино изравняване използувайте четчица.


След пресаждането засадете отново мъх. Освен че имат естетична функция, мъховете задържат добре влагата. Прилепете мъха, като го притискате с длан. След това полейте с лейка с малки дупчици и обърнат нагоре душ, като извършвате леки люлеещи движения, за да не разравяте повърхността на почвата. След това поставете саксията в друг съд, пълен с вода до 1 см от ръба на цветарника. Водата ще изпълни саксията по капилярен път. Остава ви само да поставите дръвчета на мястото, защитено от вятър и дъжд. Поддържайте почвата умерено влажна. Напръсквайте всеки ден клоните с вода. След около 15 дни пресаденият бонсай ще се е закрепил здраво към цветарника. Грижете се за него както за другите.


Желателно е по-големите бонсаи с малка коренова система да се закрепват към саксията или цветарника. За целта прокарайте тел в саксията, която да излезе през едната дупка за оттичане на водата. Телта се промушва под саксията и отново се вкарва в нея през втората дупка, след което дървото се завързва в основата на стъблото. Когато съдът е само с една дупка, прокарайте телта през нея и използувайте гвоздей. След около три месеца можете да срежете телта и да я извадите: дръвчета вече се е закрепила здраво за съда.