Той се появи сравнително скоро и то не в Япония, а в Германия, но сега интерес към него има в много страни. За разлика от традиционния "външен" бонсаи, за стайния се използват нестудоустойчиви дървета и храсти. Стайните бонсаи са по-добре пригодени за условията в домовете ни и задължително трябва да са на закрито през зимата. На тях може да се гледа като на стайни растения, въпреки че през лятото трябва да ги третирате като обикновени бонсаи - да ги държите на открито и да ги внасяте на закрито за по няколко дни, когато е необходимо.


     Най-лесно е да си купите оформен екземпляр, но те са скъпи. Ако имате време и търпение, започнете отначало. Посадете избраното семеначе или вкоренен резник по обикновения начин в саксия с диаметър 7-9 см.


     Когато основното стъбло достигне желаната височина, трябва да го пензирате. Махнете някои от долните клонки и пензирайте връхчетата на горните, за да се разклонят. След две години се налага да пресадите, както и да подрежете корените. През пролетта извадете растението от саксията и отрежете около една трета от корените, след което го посадете в нова саксия или специален поднос за бонсаи. През периода на растеж продължавайте да пензирате растящите връхчета, махайте нежеланите разклонения, увивайте клонките с "тел бонсай", за да постигнете желаната форма и изрязвайте прегорелите от слънцето листа. Това трябва да повтаряте на всеки две години.


     Стайните бонсаи са изключително красиви, но изискват много грижи. Необходим им е влажен въздух и трябва да ги държите настрана от въздушни течения и радиатори. Поливането е големият проблем - понякога е необходимо всекидневно потапяне във вода. Подхранвайте на всеки 4-6 седмици.


ТАЙНАТА НА УСПЕХА
Температура:умерено топло
Светлина:добре осветено място, но не и пряка слънчева светлина; пазете ги от горещото лятно слънце.
Вода:почвата трябва да е не прекъснато влажна, но не мокра; понякога се налага да поливате всеки ден - използвайте дъждовна или хладка чешмяна вода; обикновено се препоръчва да потопите растението в съд с вода, но можете и да полеете отгоре с фина струйка.