Място и защита на бонсаите


С изключение на тропичните видове бонсаите са растения, предназначени най-вече за външна декорация. Трябва да бъдат изложени на място, което да подчертава естетичната им стойност. Зимно време не прибирайте градинските бонсаи в жилището си заради отоплението.

Поставете бонсая на етажерка, конзола или специална ниска масичка. Изложете го пред светла стена, ако е със тъмни листа, и обратно - пред стена с тъмен цвят, ако е със светли листа. Търсете простотата, толкова скъпа за японците.

Тропичните видове трябва да се изложат близо до прозорец, защитен от пряка слънчева светлина. За да запазите формата на дръвчето, обръщайте го от време на време, така че всичките му страни да гледат последователно към прозореца. Ако не завъртате дръвчето периодично, то ще се деформира под действието на светлината.

За да изпъкне бонсая в цялата си красота, най-добре е да го поставите върху цокъл на височината на очите или върху нисък градински зид, етажерка, маса. За да постигнете по-голяма перспектива във вашата градина, за да увеличите дълбочината на възприятието, сложете на земята бонсаи във френски стил. Те ще подчертаят ефекта от всички останали дървета.

Ако някое дръвче се намира на завет, под покрив или под навес, излагайте го от време на време на открито, на слънце и на вятър, за да може да се закали и да не залинее. Помнете, че иглолистните обичат повече слънце, а широколистните се развиват най-добре на полусянка.


Европейските дървета не се нуждаят от особена защита. Изключение правят дръвчетата, засадени в съдове от фина керамика или в тънкостенни глинени съдове, които могат да се спукат при големи студове. Бонсаите във френски стил, засадени в каменни или бетонни цветарници, не се нуждаят от зашита. При глинените съдове няма риск от спукване, при условие че дренажът е добре направен. Бонсаите могат да останат навън през зимата. Единственият съвет е: когато вали сняг, изтръсквайте клоните им, за да не се деформират или пречупят под тежестта на снега.

Защитата на бонсаите е различна в отделните климатични области.

Тропичните видове се отглеждат в жилището. Добре е да се за каляват лятно време, като се поставят в неотопляван парник, който да се засенчва през най-горещите летни дни. Поставянето в парника става през юни, а връщането в отопляемото жилище - в края на септември или началото на октомври.

Екзотичните видове изискват неотопляван парник или оранжерия, освен ако не се отглеждат в средиземноморската климатична област. Поддържайте температури между 5 и 10 С, но никога по-ниски.

В областите с умерен климат. Зимно време заравяйте саксиите с младите посеви на европейски видове дървета под 1-2 см пръст в защитено от вятър място . Разпръснете отгоре един пласт слама, като внимавате да не покриете младите дръвчета. При нужда отместете сламата с ръка, за да им направите място. Съдовете се заравят в края на ноември и началото на декември по следния начин. Изорете дълбоко почвата, разронете едрите буци пръст и направете лехи, за да заровите саксиите и цветарниците с мотика с къса дръжка. За да не загинат мъховете, избягвайте да покривате с пръст повърхността на саксиите. За целта утъпкайте с ръце земята около ръбовете на саксиите: по този начин саксията ще бъде защитена от студа, а и мъховете ще могат да дишат. Разположете саксиите и цветарниците така, че да има малко пространство между всяка саксия и между всяка редица, като оставите и място да се минава между редовете при поливане. Някои птици имат навика да разравят почвата и мъховете в саксиите, затова е добре да опънете мрежа над редиците с бонсаи.

В малко по-студените области можете да постъпите по гореописания начин, но като покриете изцяло вашите дръвчета. Може да се разхвърли и пласт слама върху бонсаите, но тогава на следващата година ще трябва да засаждате наново мъхове.

Нищо не може да замени изнасянето навън на вашия бонсай. Той е дърво, нуждаещо се от въздух. Студът няма да му навреди. Дори и ако повърхността на почвата замръзне в големите студове, не я докосвайте.

Някои японски дървета, като кленовете и зелковата, се нуждаят от защитено място за зимата: достатъчно е да ги пренесете в някое неотопляемо помещение с достатъчно въздух и светлина. Пазете внимателно и дърветата в по-специалните стилове - миниатюрна гора, дърво върху скала и др.

В студените области . Заравяйте саксиите под стъклен навес (парник). Проветрявайте колкото е възможно повече, когато времето позволява. Можете да заровите саксиите в пласт стиропор. Ако времето е много студено, покрийте навеса с рогозка или черга.

Ако имате място и възнамерявате да създадете колекция от бонсаи, можете да построите по-голям неотопляван парник или малка зимна градина. Най-добри зимни градини се строят до стена, която отразява слънчевите лъчи, по възможност ориентирана на североизток. Направете най-малко пет отвора за проветряване: два от всяка страна на съоръжението, на около 20 см от земята, един по средата, на равнището на поставките за саксиите, и два на покрива. Тук също можете да използувате сламеници, рогозки и др. за предпазване от слънце и студ. За дългите периоди на мраз можете да предвидите и електрическо отопление с термостат за регулиране на температурата. Никога не превишавайте температурата 2-3 С вътре в зимната градина, когато външните температури са много ниски. Осигурявайте правилната аерация на растенията, като проветрявате винаги, когато е възможно. Ако времето не позволява проветряване, включете за кратко време електрически вентилатор, който ще отведе влагата. Ако почвата е суха, поливайте я през деня, за да не измръзнат дръвчетата.

Предимството на парниците, оранжериите и зимните градини се състои в това, че предлагат осветление, равностойно на външното. В тях изложените бонсаи могат да се наблюдават по същия начин, както и през лятото. Освен това пролетните пресаждания на бонсаите могат да се извършат при дневна светлина и в защитена среда независимо от променливото време.

Ако нямате на разположение нито градина, нито парниково съоръжение, сложете цветарниците с бонсаи в неотоплявана стая, която да е добре осветена. Разположете ги пред прозорец и ги завъртайте от време на време, така че всяка страна на растението последователно да бъде изложена на светлината. Проветрявайте често. Поливайте толко, колкото да предпазите почвата от изсъхване. Поддържайте лека влага във въздуха. Полезно е клоните на иглолистните дръвчета да се напръскват с вода от време на време, за да не пресъхват. Не добавяйте никога торове в почвата на бонсаите през зимата.

Ако нямате възможност да отделите бонсаите в неотопляема стая, можете да ги държите и на балкона, като им направите малко остъклено шкафче. Проветрявайте често бонсаите, защитени по този начин от студа.